Pünkösdi halkeresés

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Szinte robbanásszerűen érkezett meg idén a legmelegebb évszak, a rengeteg szélsőséges időjárás mellett, hol esik, hol szárazság van, vagy épp felhőszakadás, majd hirtelen bekopogtatott a nyár… Meleg napsütés hozott néhány csendes zavartalan napot és mi elindultunk egy pihenésre, szándékosan nem horgászatot írok, mert a fentiekben leírt időjárási tényezők, mostanában jó párszor bezavartak a fogásokba is.

 

Megérkezünk az egyik kedvenc helyünkre a Kadarcsi tóra és persze óvatosak is vagyunk, csak egy versenyláda kerül a partra, meg két bot, szóval mindent csak módjával majd meglátjuk. Láthatóan mindenütt harcsázó botok vannak felállítva és termetes csalihalak róják számolatlan köreiket a hatalmas stupek úszók körül, mindenki nagyharcsára vár ma.

Mi csak kikapcsolódnánk, egyáltalán nem is horgászunk egyformán, Ildi a megszállott methodos horgász, az én pecáim hol a hosszú előkés feederről, hol a matchbotról, hol a rakóról szólnak. Bedobunk, bár én előkészítek egy nádfal előtt egy etetést a későbbi macthbotozáshoz, de egy hosszúelőkés cuccal beetetek vagy húsz méterre és várom kinek fog tetszeni az élettelen csonti csokor, ha már lefulladtak a légmentesen zárt vödörben… Nem sokat kellett arra a várni, hisz kapás és bevágok, de a helyett hogy keszeget szánkáztatnék kifelé máris zenél a fék és pontyot fárasztok. Jól kezdődik mondhatom, hajnal van és hideg, még a pulóver sem tudott lekerülni rólam. Az EA Trinity jól dolgozik és magabiztosan szákolom az első halat egy pikkelyes ponty személyében.

Szépen beáll az etetésem és fel lehet építeni egy koncepciót, sok keszeget és kárászt fogok, eközben be-beköszön egy-egy ponty, mindezt egy pörgös megállás nélküli feederezéssel. Gyors egymás után még két ponty bejelentkezik, a számolatlan keszeg és kárász mellett elmondhatom élvezem nagyon.

Ildi is kapott egy EA Trinity light feedert, tehát avassa csak fel a horgászhölgy azt a botot! Nem sokat kellett várni, előbb egy keszeg jelentkezett a finom pálcára, majd egy jó izmos pikkelyes ponty mutatta meg mit is tud a víz alatt művelni, hajlott a kis 3,30-as bot rendesen, de szákoltuk. Akkor tehát botavatás pipa!

Én még átállok a beetetett nádfalamhoz matchbotozni és várnám oda pontyokat is, de hiába a sok szemes csak keszegek teszik tiszteletüket a nádfal előtt.

Mire közeledik a déli harangszó, a method technika a víz felmelegedésével átveszi az uralmat a technikák között, csak tudni kell megtalálni a halakat hol vannak és már szinte repül is a kisbot a vízbe, majdnem.. Előbb egy gyönyörű, termetes és erős  pikkelyes pontyot kell kivarázsolnia Ildinek a nádfal mellől, majd egy amur is jön, ami egy rúgással leamortizálja a kedvenc szákfejemet, ilyet..

Nincs vége ezzel a sikerszériának még jó pár ponty kerül partra, ha maradnánk estig húznánk, talán ha öt percig tud mozdulatlan maradni a bot spicce. Még befejező momentumként egy termetes amur felhalámolja feederbotomon lévő egy szem kukoricát, majd elegánsan elharapja a garatfogával az előkét, tehát mára ennyi volt.

Köszönjük Kadarcs, itt nem keresni kell a halat, itt ide jönnek és kapnak!

 

Harangi Csaba

A régi blog ...