Téli örömpeca, pontyok és keszegek társaságában..

Akárhogy is nézem a naptárt, mindenképpen 2019. február 16. napja van és megyünk horgászni, mivel kiolvadtak a tavak. A botzsákokban lightos feeder botok felszerelve, az etetőanyag csokira hajaz illatával a dermedt csontik még nem mozdultak, a tűző szúnyogok vörösen világítanak az újságpapírban, mint egy-egy kisebb giliszta, mi pedig a Feleségemmel horgászni fogunk.

 

Néhány napja még egybefüggő jégtakaró fedte a tavainkat, de hétvégére nappalra eltűnik, bár este mindig keletkezik egy vékony jéghártya jelezve, hogy még tél  van. A Kócos tó kistavára érkezünk és annyira örülünk, hogy az sem számítana, ha semmit sem fognánk. Egyelőre én hosszúelőkés feederrel kezdek, úgy is van mit tesztelni új orsó és új bot is, ki kell próbálni jó volt az elgondolásom vásárláskor, jól választottam-e, ezek peca közben derülnek ki mindig.

Kicsit meredek az ötletem, de az új EA Trinity feeder 0,06 mm-es fonott zsinórral lesz ma használva telibe, persze némi lágy erőgumi majd kompenzálja a nulla nyúlást. Ildi egy method felszerelést is bedob hátha lesz belőle valami, de azt sem tudjuk felkeltek-e a halak a vermelő helyükről és egyáltalán esznek ma? Nos a nagy finomkodásom egy pillanat alatt meg lett cáfolva, hiszen a nap első halát Ildi fogja method felszereléssel csokis pellettel, ilyet…

Jól kezdődik a nap, ideje lenne nekem is halat fognom így aztán egy spiccbotot is bedobok ha már nem voltam képes hozni a rakót. Amíg kínlódok az úszó beállításával, az új EA Trinity nemes egyszerűséggel elindul a tó felé, ezer szerencse hogy a finom kis orsó adott néni zsinórt amíg odanyúltam elkapni a végét, épp a kiakasztás kattant a klipszen. Végre szákolhatom a potyeszt nekem is halas a kezem szép pikkelyes kisponty akarta vinni az új botot. Néhány dobás és fárasztás után, így tudnám elmondani a véleményem a botról: Miért is nem kettőt vettem?

Akkor peca tovább, de most már szúnyoglárva csokor kerül a horogra mind a spiccen, mind a feeder boton is. Kellemes meglepetés ér bennünket, jött Fekécs Zoli is horgászni egy kis matchbotozás sosem árt, jó hogy jöttél Zoli!

Ildi elindul szétnézni a tavon a tó sarkában is kipróbálja ott vannak-e a halak, ezen közben hangos recsegéssel szól a picker botja így én fogom ki helyette nehogy elmenjen már az a jó kis bot, ponty volt megint a bűnös. A spiccbot hegyéhez dobálok három gombócnyi csontis etetőanyagot és örömmel fárasztok egy szép dévért, itt partközelben is vannak már ébredező  halacskák!

Újra elhajlik a feeder próbálom finoman fárasztani a pontyot és szákolom is, de elmondható alig akadnak a halak, épp csak a szája szélükben fityeg a szúnyogcsokor.

Ildinek is elhajlik a pickerje, oda is beköszön egy szép pikkelyes egy fotó erejéig.

Zoli fog valamit machbottal így oldalról nézve hosszú és csíkos, csak nem? De igen, süllő kapott a matchbotra.

Brutális kapásom van a persze ennek az oka a fonott zsinór használata, hatalmasat vágok be ijedtemben és odaszakad az előkém, na igen fonott zsinór telibe, elég lenne megemelni a botot.. Nem baj, mindig tanul az ember, most épp én tanulok. A következő két pontynál már finoman történik a bevágás és lassan elhiszem, hogy csak tudok én fonottal is horgászni, bár kifinomultabb mozdulatok kellenek hozzá amit megszokni nehéz, de pontyok bizonyítják jó ötlet volt ma így szerelni, hisz a halak többségét a fonottas cuccal fogom. A másik botom is elfüstöl azon meg dévérkeszeg verekszik a hideg vízben.

Most Ildivel egyszerre vágunk be és egyszerre fárasztunk, mindketten pontyot. Volt már ilyen esetünk és nagyon örülnék ha egyszerre fotózhatnánk a két pontyot. Előbb én szákolok majd a halammal együtt az Ildi halát is szákolom, két hal a szákfejben ez jó buli volt. Most érkezett a nap legszebb hala és Ildi fogta egy spanyol pikkelyes ponty személyében.

Nagyon nagy öröm számomra, hogy ha mutathatok szép dolgokat a Feleségemnek és íme élete első spanyolpikkelyesét megfogta, gyönyörű látvány ez a hal a téli napsütésben, ahogy szikráznak a hatalmas pikkelyek, ez a tél ajándéka mára.

Még fogunk néhány pontyot és keszeget és délután lesz, az elemózsiánk elfogyott a termosz is kiürült a februári pecánk így zárult, pontyokkal, keszegekkel, köszönjük Kócos tó!

 

Harangi Csaba

A régi blog ...