A decemberi Kadarcs

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Mindjárt Karácsony és az emberek ilyenkor készülnek az ünnepre, a boltok megtelnek nyüzsgő vásárlókkal és terveznek valamit, ha már ünnep van. Szerintem lehet szeretni egymást ünnep nélkül is, de az utóbbi napok történései sok mosolyt csaltak az arcomra, mondhatni meglepődtem hisz én kaptam meglepetést a Feleségemtől és pont azért megyek a Kadarcsra, hogy ezen meglepetést fel is avassam…

 

Két szót váltunk az őrrel felírja a rendszámom, adminisztráció és indulás horgászni. Hamar kiérek, versenyláda a stégen, kevés etetőanyag bekeverve és elkezdek etetni hosszúelőkére, természetesen a meglepetés horgászbottal, még csak nem is sejtettem mit kapok, jól megtervezett titkos akció lehetett...

Meglepődve tapasztalom, hogy nem hallom a zsinórt tekerés közben nincs súrlódó zaj, aztán látom szokni kell a „kopasz” gyűrűket rajta, ezek titán-króm gyűrűk. A harmadik dobás után kiderül, oda esik ahova nézek, okés jól megleszünk együtt, tetszik. Kicsit elkeseredek, nem igazán díjazzák a halak a hosszúelőkét meg a pinkit, mindössze kettő keszeg teszi tiszteletét, se ütem, se nyüzsgés…

Szokás szerint ismétlem a dobásokat, mögé nézek az etetésnek, de nem nyerő ma ezen módszer. Bezzeg a methodos botom, az bizony elindul és már fárasztok is egy pontyot. Sikeres szákolás, szóval a mai nap inkább methodozni kellene, átszerelem a másik botot is.

A pecából eltelt már egy óra és folyamatosan fogom a keszegeket kárászokat, sima kis méretű pellettel. Azokat a halakat fogom, akik nem voltak hajlandók felvenni a pinkit 0,11-es előkéről 18-as horoggal, azok kapnak a jóval durvább felszerelésre, poénos, de mindegy is nem kell mindent megmagyarázni.

A sokadik keszeg után, az egész bot elindul a Kadarcs felé, mondhatni kapaszkodnom kell és igencsak imádkozni is egy kicsi,  mivel nem tudom megállítani sem ezt nem kicsi halat. Sejtelmesen lassan jön, még nem kapott levegőt sem, talán majd ha nagy sokára megérkezik a láda elé talán megnézhetem ki az ellenfelem? Most sikeresen megemelem és tényleg szép pikkelyes ponty néz vissza rám, még egy fordulót engedélyezek neki. A nyirkos hideg száknyelet bekészítem magam mellé, majd megtörlöm az izzadt homlokom és nyugtatom magam, meg lesz az, biztos hogy meglesz, felállok a ládán és a mozdulataim lelassulnak… A szám kiszáradt és várom a megfelelő pillanatot és szép lassan jön fel a kadarcsi ponty majd engedelmesen csúszik a szákfejbe… Sikerült… Igazság szerint a meglepetés bottal, meglepetés halat fogtam..

Visszaengedem és méltóságteljesen elúszik, de innentől felgyorsulnak az események, nagyon is. Valószínű ideállt egy csapat ponty és most kezdenek el kapni egymás után! Bedobás után 15 percet kell nyugodtan ülni, nem nyüzsögni, nem dobálni csak várni, semmiféle kapás nem következik, csak nemes egyszerűséggel elindul a bot a vízbe, szóval őszinte legyek? Egy kapást sem láttam csak mentettem a botot… Majdcsak előző szép ponty öccsét fáraszthatom, de ő is megvan pedig nagyon okos ponty volt, hisz a nádfalból imádkoztam ki. Milyen jó bot lehet a By Döme Royal Method Carp bot, ha alig akadt a horgom, de matracon piheg a ponty?

Nem szakad meg a sorozat egy pillanatra sem a képlet tényleg adott nyugton ülni és megmenteni a botot mielőtt elviszi és ennyi, kis kapások rángatózások nincsenek, pedig december 21. napja vagyon! Még négy ponty jön zsinórban és ezek közül is legalább kettő megizzaszt rendesen, nem kispályás pontyok ám kadarcsiak!!

Ebéd után vagyunk, csak én nem ettem semmit mert a pontyok nem hagyták, most már ideje hazamenni. Dicséretes ennek a tónak a halállománya, láthatóan az egyesület mindent megtesz azért, hogy akár decemberben a horgász szinte több halat fogjon, mint néha nyáron, ez az igazság.

Köszönet a sok áldozatos munkáért, amit az egyesület tagjai véghezvittek és elmondható itt sűrűn előfordulhat az örömpeca kifejezés, amikor hazaindul valaki.. Történtek a fentiek 2019. év december havának 21. napján Harangi Csabával vala…

 

Harangi Csaba

A régi blog ...