Pontyok, amurok, barátok…

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Elérkezett a szombat, de a nagy kánikulai meleget eső váltotta le, amit magam sem gondoltam volna, de azért kifejezetten jól esik a hideg hűvös idő. Gumicsizma, esőruha a viseletem ma és az ernyő felhúzása az első mozzanat nem az etetőanyag keverése, ez most fontosabb.

 

Csak minimális felszerelés az ernyő alatt, minden más a kocsiban még a telefon is, most a külvilágot kizárom teljesen. Folyamatossá válik az eső, de zene füleimnek a kopogás had essen, akkor jó horgászni ha jól esik.

Előbb középre horgászom ide készítettem egy szerény etetést, meg balra a dőlő bójához, Kadarcson minden stég előtt vannak ilyenek. Középre sokáig gondolkoztam milyen felszerelés legyen, de megszavazom a hosszúelőkét egy próbára, balra meg method lesz, fixen gumis kosárral.

A hosszúelőkés felszerelés azért nem olyan finom ám, 10-es horog, erőgumi, gilisztacsokor, ez a menü.  Jól is tettem, hogy így csaliztam, veszedelmesen meghajlik a spicc és mivel épp máshol vagyok a stégen elindul a bot, csak az orsó kerepelése adja a vészjeleket nekem. Bevágok, de már a klipsznél a zsinór ami magától kipattan a helyéből evvel sem kell foglakoznom már, még szerencse. Bemegy a fás akadóba csak magasra tartott bottal szlalomozunk a hallal együtt, nehogy egy gallyba is beakadjon a zsinór. Jól sikerül a fárasztás a tükörponty matracon piheg.

Nincs idő újra dobni, mert a másik bot is elfüstöl, újrafárasztás kérem ha egy üzlet beindul… Elég izmos szintén tükörponty a horgon, őt is szákolom és ezenközben esik és esik az eső, annyi változással hogy most már buborékos a víz az esőcseppektől.

Közben míg a Kadarcs közepére horgászom, a bal oldali mellettem lévő bokrot ütemesen csúzlizom kukoricával erre majd rá fogok próbálni, ez a „B” terv.

Fogdosok néhány szép keszeget és egy jó ponty lefordul félúton, de nem baj majd jön másik. Egy óra eltelik és ideje megnézni a „B” tervet, fogom a 3,90-es botom és alsó lendítéssel a bokor elé ejtem a felszerelésemet, lássuk mi lesz ebből?

Hamarabb kaptam választ mint gondoltam, elhajlik a bot és a zsinór valahol az ágak közt cikázik, az amur mert az, engedelmesen kijön az akadóból követi a botom iránymutatásait, majd szákolom, ez gyorsan ment. Annál nehezebb lecsillapítani, a matracon megpróbál mindent széttörni és felborítani, fárasztás a parton birkózómeccs formájában!

Végre elengedem a fotó megvolt, akkor dobjunk be újfent oda! Néhány percet ha várok, máris hajlik a spicc és megint amur a horgon, most nyílt terepen fárasztok, de most is hagyja magát megszákolni és a parton kezdődik a tusakodás, miközben még a száknyelem is megroppan…

No, ez már baj, épp nincs másik bár mindig kettő van nálam csak épp ma nem. Mire jók a barátok, Makó Feri bácsi már hoz is egy kölcsön nyelet, köszönöm ez hamar megoldódott.

Most egy szép tőponty veszi fel a horgot, kellemesen fárasztom ezek a kadarcsi pontyok jól húznak megizzasztják az embert rendesen.

Örömmel engedem vissza és veszem le az ernyőt végre a székről, elállt az eső. Hagyom, hogy süssön a nap és átjárja testemet-lelkemet a kellemes nyári napsugár, szinte elalszok a széken, csizmák esőruha ledobva, végre jó idő van…

Peti barátom telefonál, kijött a tanyára egy keszegsütésre invitál, no meg a sütnivaló is itt van a szákban átviszem, legalább sörözünk, szivarozunk egy jót, meg horgászunk is. Hamar átgurul a Skoda másik partra és már Peti stégén vagyunk és persze jön Frici is, egy-egy kézfogás és fél szavakból is megértjük egymást. Hogy eltelt az idő és még mindig egymással beszélgetünk, pedig röpülnek az évek, mindannyiunk haja deresedik egy kicsit, attól még ugyanaz csapat ül itt parton, aki mindig együtt horgászott régen is és épp ma is.

Próbálunk még keszeget fogni, mert kevés lesz az ami van, de mindig ponty és mindig jó hal van a horgon, semmiképp nem érkezik kicsi sütnivaló halacska. Azért csak sikerül összehorgászni még párat, hogy aztán Peti és Anyukája elkészítse nekünk. Meg sem lepődünk beszélgetés közben, hogy a botomat egy amur úgy meghajlítja, hogy csak na! Szóval még a mai napba egy jó fárasztás is belefér? Bele hát, én fárasztok Éva néni szákol, egész kis családi csapat van stégen.

Amur vissza a vízbe, tányérokat elő, ropogós sült keszeget eszünk jóízűen, Peti tanácsára majonézbe mártogatva és igaza van, tényleg finom úgy is… Barátom köszi a vendéglátást jót horgásztunk, beszélgettünk, ettünk, majd folyt. köv.

 

Harangi Csaba

A régi blog ...