Íróasztalon a SERIE WALTER EVO FEEDER 5000 orsó

Tél van tavaink folyóink befagyva, ugyan ettől függetlenül járok horgászni, fúrom a léket vagy keresem a termál vizeket, de azért inkább a pihenés az eredménye kedvenc hobbimnak mostanában mint a fogás, bár látnék már tenyérnyi szabad vizet.. Őszintén el tudom mondani, már nem igazán szoktam felkapni a fejem újdonságokra a horgászat terén, amikre szükségem van ott sorakoznak a garázsban, nagy becsben tartom jó minőségű orsóim, botjaim, versenyládám, de pénteken mégis orsót vásároltam…

 

Nem tudom mások, hogyan vásárolnak, de nekem azért gondolni kell a családra is ennivaló, rezsiszámlák, szokásos kötelező családi költségek miatt, szóval vannak anyagi határok, csak módjával a peca költségekkel! A Serie Walter Evo feeder 5000 modellt választottam, mivel minőség-ár-érték aránya minden tekintetben meggyőzött engem, ráadásul a pénztárca nem vékonyodott nagyon, így már én is nyugodt vagyok, nem tettem tönkre az otthoni költségvetést és egy orsóval több van már.

A meglévő orsóim nagy része 40-es méretű, mivel szeretek matchbotozni és feederezni is, tehát legyen jó az orsó mindenre. Most hosszas gondolkodás után emeltem a méreten és 50-es elsőfékes orsót választottam: Serie Walter Evo 5000.

Első tekerésre meggyőzött az orsó, magabiztos kellően nagy méretű alumíniumból készült hajtókarral van ellátva, a 6 golyóscsapágy dolgozni kezdett, a könnyed mozgás és magabiztosság megnyugvással töltött el.

Első ránézésre semmi gond, de én valóságos „elsőfék-mániás” horgász vagyok, nincs más fékrendszerű orsóm, magam szervizelem mindet, szóval lássuk először a féket!

A fém dobot leveszem, majd a zéger gyűrű kipattintása következik. Most jönnek a lamellák egymás után a fémek és filcek sorban. Három darab filcből készült lamella csúszik három fém lamellán váltakozva, melyek kellő finom olajkenést kaptak, csak pont annyit ami elég a jó minőségű fék működéséhez. Hibátlan fékrendszer található az orsóban, innen már nyugodtabb is vagyok ha szépen finoman recseg a fék, sok baj nem lehet az orsóval.

A fék szerkezet védve is van, mivel egy műanyag gyűrű be van építve a fékcsillag köré a dobba, nehogy valami por, kosz, vagy etetőanyag maradék bejusson a fék lamelláihoz, egy csillagos ötös a gyártónak!

Menjünk tovább a zsinórnak egy zsinórvezető görgőn kell futnia, lássuk mit rejt az aranyszínű görgő? Elsőre egy műanyag vállal ellátott alátét védi meg a porszennyezéstől a jó minőségű görgő alatt elbújó csapágyat.

Újfent gondolt a gyártó arra, amire más nem, a szerkezet védelmére. Igaza van, én sem szoktam nézni verseny közben tiszta-e a felszerelés, mire lefújnak egy versenyt minden, vagy földes, vagy etetőanyagos, vagy még az orsó márkáját sem lehet megmondani olyan ragacsos mindentől…

Az orsón található rotort egy csavaranya rögzíti, ha jól be van állítva az nem mozdulhat el, ennek a legbiztosabb módja ha olyan orsót gyártanak, amelyben a rotort fixáló anya be van biztosítva, kilazulás, elállítódás ellen. Ezen az orsón a rotort tartó anya, nem fog elmozdulni.

 Most következik az ami a legjobban tetszett nekem ezen vásárlásom során. Összesen három egyenértékű dobbal rendelkezik ez az orsó. Kitűnő minőségű alumínium dob és három darab van belőle, jó minőségű kerek fém klipszekkel, na szóval egy finomszerelékes horgásznak ez maga a csoda!!

Az egyik dobra 0,12 mm vékony fonott lesz telibe, a másikon 0,20 mm, a harmadikon 0,18 mm és így tovább, csak a fantázia szab határt egy horgásznak.

Feltekertem hamarjában egy dobnyi zsinórt, hisz most épp olvad odakint a hó és csak össze kéne már koszolni ezt az orsót, ideje lesz, hisz már két napos!!

Mindent összevetve, egy 6+1 csapágyas 5:1 áttételű, három egyenértékű fém dobbal ellátott kitűnő orsó került forgalomba, ami megfizethető árával és jó minőségével megállja a helyét a piacon. Legközelebb már a parton tekerem…

 

Harangi Csaba

A régi blog ...