Egy kis tavaszi pontyozás…

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Még mindig hideg fagyos esték vannak és nappal sem szokott valami meleg lenni, elfér az emberen a kabát, bár jelzésértékű ma a meleg csizma nincs rajtam csak egy kopott, szakadt, repedt sportcipő elég az mára. Úgy tűnik tudja a kiskutyám hova megyek, ahogy a piros botzsákom berakom a kocsiba máris csóválja a farkát, igen Szuszi megyünk horgászni együtt…

 

Messzebbre szerettem volna menni, de gondolom még egy kicsit szokni kell a kutyusnak is milyen a horgászélet, így csak Biri Gabi Biczó kerti tavára megyünk, igazi állatbarát emberek tele jó szándékkal és kedvességgel, nem lesz bajunk semmilyen tekintetben ebben biztos vagyok.

Kipakolom a versenyládát, összekészítem a mai horgászbotokat még az is lehet, hogy mind a négy bot sorra kerül, majd váltogatom a módszereket. Elsőre a mesterségesen elkészített akadók szélét horgászom hátha ott vannak a pontyok, oda lesz dobva az egyik bot. A másik bot egy finom kis versenybot régről, hogy telik az idő… Szóval a Walter Szupernova light középre horgászik és etet egy halál finom felszereléssel, mindenből a legkisebb és a legvékonyabb, kénytelen vagyok 1040 hPa légnyomással mit kezdjünk? Fogalmam sincs borzasztóan magas… 

Az akadón lévő botot csak frissítgetem és kitartóan ugyanoda dobok jobbra, de semmi és semmi. Akkor csináljunk úgy mintha verseny lenne, szépen választok egy távot, klipszet beakasztom és alapozó kosárral etetek és elkészítek egy jó etetést. Kosárcsere kis kosárral meghorgászom az etetést, még a pinki is hosszában van fűzve, már csak miheztartás végett. Szerencsére a halak veszik a lapot, hol kárász van a horgon hol keszeg, de élvezem a pecát nem baj, hogy nem támadnak a pontyok, ugyan majd lesz olyan is, a tó másik végében hajlanak a botok, lesz az majd itt is.

Megint kis maszatolós kapás, bevágok de alig tudok magamhoz térni jó hal a horgon, kellemes finom fárasztás veszi kezdetét, az előkezsinór megkötve egy kilót se bírna ki, de jó így fárasztani élvezem nagyon. Az orsó is egy régi fajta, de megbízható tekerő hibátlanul cirippel míg a pikkelyes ponty rója a körüket majd szákolás előtt kitör oldalra és elköszön a picike horog kivágódik a levegőbe, nem baj de legalább láttam… Csak bejött a ponty, mosolyogva mondom magamnak, közben Szuszi elégedetten vakkant egyet, ő is látta, miközben a tálcán fekszik a hátam mögött.  

Most botcserék jönnek a finom pálca kiszáll erős method bot beszáll és innentől balra horgászunk egy öbölben és felgyorsulnak az események. Egymás után húzzák el a pelletet az izmos pontyok, nem is számolom őket csak fárasztok és szákolok, persze nem mindig sikerül..

Van hogy Szuszi úgy dönt elviszi a szákfejet nyelestül játszani… Na van ilyen, honnan tudná egy kis terrier hogy szákoláshoz kell a szák? Jó pár pontyot fogok és kellemes remegés járja át a kezem, milyen jól húznak ezek a halak és milyen izmosak, tetszik ez a délutáni befejezése a pecának.

Jókat nevetek a mai napon és jól éreztem magam, köszönöm Gábor szép erős pontyok vannak a tóban, meg Szuszi is megszerette ezt a helyet…

 

Harangi Csaba

A régi blog ...