Tavaszi pillanatok

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Való igaz, tényleg tavasz van és alig akarom elhinni. Mielőtt megérkezett volna a kikelet, még utoljára a tél jól megmutatta, hogyan kell fagyot és jeget csinálni… Alig akarnak kiolvadni tavaink, de szerencsére a Kadarcsi tavon mindig végigsöpör hosszában a szél, ez hullámzást okoz és lám a jég sehol.

 

Meglepődöm, mert hatalmas szél vág az arcomba erre nem számítottam, de nem nyafogok inkább keverek, szerelek és bedobok végül is horgászni jöttem! Jó érzés újra a Kadarcs partján ülni, már hiányzott. Sokszor itt pihentem ki minden feszültséget magamból, valahogy a hortobágyi puszta és ez a víz minden fáradtságért kárpótol engem, épp most is hatalmába kerít az a hiányzó „horgászérzés”, itt vagyok megjöttem…

Hatalmasakat csapnak a hullámok a parton, az eső esik és minden cseppje arcomra, ruhámra vágódik épp szembe széllel horgászom. Nem baj, kezdek mosolyogni az ítélet idő közepén az élet is ilyen és mégis csak halad vele előre az ember, megfutamodni kár volna. Végre kapás is van és jelentkeznek a keszegek, már vártam őket. Finoman rándul alig láthatóan a spicc, majd szánkáztatom a csodaszép ezüstös halacskákat kifelé. Hamar mennek vissza egyiknek sem esik baja, vigyázok rájuk.

Horgászat közben alig hiszem el, de besötétedik és egyszer csak hatalmas felhő fedi el az egész eget, meg is ijedtem nem láttam még ilyen monumentális természeti jelenséget legfeljebb filmeken. Szerencsére nem történik semmi, így megörökítem ezen égi jelet, mely fél óra múlva távozik és utána ragyogás kíséri.

A kapások megszűnnek, ideje változtatni valamit, a lehető legkisebb horog lesz és egy szem csonti, de még az is csak hosszában fűzve, hátha visszatérnek a keszegek. Jól gondolom, kicsit többször sűrűbben dobok és végre újra van kapás is már, bár tény és való alig-alig látható, de igenis horgászok és fogom a halat.

A továbbra is orkánszerű szél nem hideg, kifejezettem langyos és próbálja az egész versenyládát elmozdítani, szerencsére kevés sikerrel. Ez egy ilyen tavaszi szeles nap, de nagyon jól érzem magam a fáradtságom tovatűnt és az etetőanyagot lassacskán el is használom, szóval jó a mai peca. Indulnom kell vissza, ahonnan jöttem és sietősre fogom a pakolást, igen az a gyönyörű szempár vár rám…

 

Harangi Csaba

A régi blog ...