Maradjatok gyerekek…

Ebben az évben a 2018.-ikban, igencsak sok minden történt velem, de azért maradtam az aki vagyok és most is épp írok. A horgásztábor újfent elkezdődött a Kócos tavon és igazság szerint nem tudom megmondani hány ilyen táboron voltam már segíteni. Mindegy is hányszor, mert itt mindig is a gyerekek a lényeges pontok, hogy jól is érezzék magukat ebben a táborban és pont azért tart még most is töretlenül ez a program minden évben, mert jó és hasznos.

 

Szoktam figyelni más horgászok véleményét, miket mondanak, hát bizony tanácsban nincs hiány az biztos. Elmondható, hogy nem annyira irányíthatóak a mai gyerekek tanácsokkal, mint azt mások gondolják, attól a maiak határozottabbak. Igen bármilyen meglepő kedves olvasó, egy mai 8-10-12 éves gyermeknek vannak elgondolásai a horgászatról és igenis meg akarja valósítani, mert a média nagy úr ám, itt a facebookon és horgász-vadász televízió műsorokon keresztül megérkezik minden hír. Míg a táborban segítettem a gyerekeknek kötözgetni a felszereléseiket, folyamatosan hallgathattam ki és mit is mondott a tévében illetve ki melyik híres neves horgász, mivel és mit is fogott ezért aztán ők is megvették.

Azért a valóság más, mert volt olyan nap amikor egyik színes, csodákra képes pellet sem akart hatalmas halat hozni, pedig aztán annyi minden be lett spombozva etetés gyanánt, hogy majdnem lett egy domb középen a tavon, de nem jöttek a halak. Ezenközben Nick Attila mutatta a gyerekeknek hogyan kell pontyot fogni rakón, majd az általam szerelt hosszúelőkés feeder versenycucc elkészítésére is bejelentkezett két létavértesi fiúcska, nem titkolt örömömre. Lám csak, mire elindultam haza már mindkettejük túl volt egy-egy halon és igenis működött a finomszerelék aznap.  Ilyenkor mondom magamnak jó ez a tábor, igenis tanulnak ezek a gyerekek és meg is fogják jegyezni amit mondtam.

Azért van ám dolga az embernek, sok esetben olyan gyerekkel találkozom, aki még soha de soha nem is horgászott. Ilyenkor van egy új frissen vásárolt bot orsóval együtt, valamelyik televíziós hirdetés tuti biztosra ígért áruja és megérkezik a táborba a leendő horgászpalánta. Az ember elkezdi szerelni persze mindent lassan emlékezzen csak rá, amit mutatok, majd bedobás és várakozás.

Többféle reakció lehetséges egy gyermektől:

  1. Azonnal elszalad játszani a többiekkel
  2. Marad és vár a halra
  3. Azonnal kiveszi a botot mert újra kell dobni, de különben is ki kell venni és kész…
  4. Új csali kell mert ez aztán nem lesz jó, most hallottam hogy…

Mindegyik aranyos és mindegyik tulajdonságot horgászpalánták művelik és mindből horgász lesz akárki meglássa. Egy biztos, hogy szeretnek a természetes környezetben lenni, nem interneteznek hanem horgásznak és máris elértünk valamit, egy nyugodt napot távol a város zajától, internettől, facebooktól, távol ettől a felgyorsult világtól mellyel nehéz lépést tartani.

 

Harangi Csaba

A régi blog ...