Idei kezdés…

Elkezdődött a 2020-as évünk, de a horgászatot is meg kell kezdeni valamikor, mint minden évben. Tibi kolléga át-átjön a melóhelyen néha és nagyon szorgalmazza a téli fagyos pecát, persze a mínuszok azért nem lelkesítik a horgászt, sem a jégtakaró vizeinken. Mennyire szoktam irigykedni a Duna parti emberekre, mennyivel egyszerűbb ott pecázni mint itt, na mindegy is nekünk itt van Hajdúszoboszló és a Termál tó, ez van más lehetőség nincs.

 

Hideg egy ködös hajnal van, az  út csúszik a hódarától minden fagyott, igazi barátságtalan januári nap van. Tibi már karikába fagyott a parkolóban ahol vár rám, ő is minimál cuccal készült, akárcsak én és irány Hajdúszoboszló! Alig várom hogy bedobhassak ideje halat fogni, szerelni, csalizni etetőkosarat tömni.

Parkolunk, pálinkát iszunk, helyet választunk és horgászunk ebben a sorrendben bár alig tudok mozogni ebben a rengeteg gúnyában, úgy nézek ki, mint Gombóc Artúr téli ruhában… Nem igazán etetek csak keveset, mert a hosszú előkére beáll a hal és a kárászok gondoskodnak róla hogy rezegjenek a spiccek.

A methodos bottal inkább halat keresek, próbálkozok itt, ott, amott több, kevesebb sikerrel. Tibi szintén hosszú előkével húzza a halat, így adok neki kipróbálni való horgot, legalább megtudjuk a Preston új horgai megállják-e a helyüket a kárászok röptetése közben? Úgy tűnik a Preston N10 nem rossz ötlet, még csak nem is hajlós horog ebből kell még pár tasakkal.

A method botra még nagy törpeharcsák is bejelentkeznek, ezek szerint ízlik nekik a pellet, szerencsére csak kettő jött ebből a fajtából.

Kipróbálom, a rövid távon történő methodozást, így csak belendítek a nádfal elé és várok. Fél óra elteltével rendszeressé válnak a kapásaim valamint a darabonkénti súly is elkezd növekedni, tehát 5-10 méterre dobva pörgős methodozást lehet művelni, nagy kárászokat fogva.

Annyira megtetszett a felismerés, hogy egy mozdulattal leszerelem a hosszú előkés cuccot és abból is finom method felszerelés lesz hamar, bár így megesik a dupla kapás egyszerre….

Lassan kezd minden végtagom átfagyni és kezdek kihűlni, a forró tea némileg kompenzál, a szendvics fagyos, az energiaitalos doboz kopog amikor megrázom, ideje lenne valami meleg helyre jutni. Telefonálok, beszélünk Ildivel és megígérem, hogy nem sokára elindulunk haza elég sok halat fogtunk már ma, mondjuk ponty az nem jött, de jól szórakoztunk. 

Elégedetten keressük meg a parkoló Skodát és mosolyogva melegszünk, megkezdtük az évet. A munkahelyi gondokat kibeszéltük és gondolatban lomtárba raktuk, a horgászat pedig megadta a feltöltést a 2020-as év megkezdéséhez.

 

Harangi Csaba

A régi blog ...