Tavaszi keszegek a Kadarcson…

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Már napok óta készülök a Kadarcsra, egész régen jártam itt. Valóban hiányzott ez a nagy hosszú víz a titkaival együtt, úgyhogy igyekszem minél előbb odaérni, a hőmérő szerint még fagypont van. Kicsit valahogy visszatért a tél a tavaszba, de nem baj nekem ma csak a természet csendje a fontos, a többit majd a halak döntik el.

 

Szép a víz és nagyon csendes, sehol egy ugrás, sehol egy csobbanás, csak a madarak mondják megállíthatatlanul hogy: nyitnikék, nyitnikék… Akkor kezdjük, egy methodos keresőpeca és utána etetés készítése valahova, de hova? Akkor talán a tó közepe legyen, egész messze a 3,9-es botnak nem akadály a kényelmes székből ülve is, tényleg kezdem megszokni a feeder fotelt versenyláda lábakon egész kiváló!

Várom a kapást, de nem jön csak folyamatosan ismétlem a bedobásokat egy aránylag kisebb kosárral, ha van is kapás az majdnem láthatatlan, de azért megfogom egyiket másikat, kis keszegek a bűnösök.

Így tipródom jó ideig, míg nem a sok horogcsere és csalicsere után, belekötök 30 centi toldót a hosszúelőkés felszerelésembe, így már 80 centire lesz a két szem pinki a kosártól. Hirtelen megváltoznak a dolgok, először is mert süt a nap és fúj a szél, másodsorban már látható és fogható kapásaim vannak.

Nagy meglepetésemre, még egy nagy kárász is odatolakszik az etetésre nem kis ribilliót okozva, hisz azt hittem ponty van a horgon…

Több esetben a bedobás után, közvetlen van a kapás, magyarul nem lehet letenni a botot, mert üti a hal a csalit. Milyen jó az a vastagabb zsinóros 30 centis toldó, lassabban ér le a csali és odaver a hal…

Jól szórakozom és most már a szék hátulját hátrébb döntöm és napozom, jól esik, mit nekem kapás és halak, elég a fény meg a nagy-nagy csend, csak az égen vándorló madarak hangja töri meg a természet némaságát.

Mire délután lesz és megérkezik egy felhő az égre, hirtelen fagyossá válik a levegő és szinte fagypontot lehet érezni. Dermesztő kissé, inkább összepakolom a felszerelést, a method felszereléssel ellátott bot a sok újradobástól és halkereséstől függetlenül, csendben maradt.

Szerintem a halak ma pihentek, akiket megfogtam is hatalmas koncentrációval és szerelésfinomítással megfelelő precíz technikával lehetett csak megfogni és jelenleg többet ér ma számomra, mint vagy 20 ponty…

 

Harangi Csaba

A régi blog ...