Kadarcsi napló (2 forró nap)

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Egy kis horgászat megszavazva a részemre, hiszen nemsokára horgásztábor ott bizony nem sok peca lesz. Most indulok Kadarcsra ahol kicsit rakózom, de persze csak addig míg a nap el nem éri tetőpontját és el nem kezdi ontani a meleget, mert akkor bizony vége a pecának. Ilyenkor már forró a rakósbot igencsak kapkodva kell tolni, meg hát itt Kadarcson az élmény reggel érkezik a horgászhoz!

 

Kadarcsi tó 2016.07.02.

Megígértem Frici barátomnak, hogy szólok ha kiértem, mert ő meg kint alszik a nyaralójukban, szóval helyben van csak át kell jönnie hozzám, egy csengetést megér telefonnal. Betolom a rakót és kicsit fázósan etetek pár marék kukoricát, nem sokat… Közben előbújik a nap is amit nem győzök fotózni, na megunhatatlan ez a látvány, ez a vörös korong mindig gyönyörű.

Kíváncsi is vagyok, mert a rakós topszettjei újra vannak gumizva és látnom kell hogy nyúlik a gumi csak kapás volna már… Közben Frici is begurul és ő is összerakja a rakóst mellettem. Végre kapás, de nem is láttam csak drasztikusan kitépte a gumit a botból, ami aztán csak nyúlik és nyúlik… Na de szép látvány jó lesz ez a új csőgumi, még ugyancsak szép munka vele fárasztani, minden idegességem elszáll, jó márkát vettem, nagyon is… Amur volt a tettes, a pontymatrac még a kocsiban maradt, így gyors fotó a fűben és vissza az életető elemébe a vízbe. Jól kezdődik, mosolygunk Fricivel.

Tolás vissza, csúzlival erjesztett kukorica meg némi csemege is bemegy, aztán csaliként giliszta és kukorica szendvics ma a menő! Lássuk hát! Egy tükörponty a tettes, ami felszippantotta az apró horgot. Kicsit erősködik, de meggyőzöm egy gyors szákolással igazamról.

Újra  amur tolakodik elő, igencsak ízlik neki a csalim és már szákban is van.

Közben Frici szép keszeget szákol az új rakósával, ami remek egy bot, hosszú ideig meg lesz úgy látom.

Apró szöszmötölős kapás, majd megemelem a botot és elég hosszan nyúlik a gumi, ez talán jobb hal volna? Mindegy is, elirányítom balra Frici felé inkább, csak ne az etetés fölött beszéljük ezt meg a hallal. Látom már, egy szép pikkelyes ponty amit még fárasztanom kell, de végre matracon van és fotózhatom, majd úszhat dolgára…

Az árván maradt feederbot végre a nagy csendben mégis elhajlik, egy izmos tükrös „berongyol”  a nádba és onnan kell valahogy kivarázsolnom, megdolgoztatott az biztos, de egy fotóra meghívtam a partra.

Még egy amur beköszön a rakóra, de a nap elkezdi ontani a meleget és érzem mennem kell, mára ennyi volt.

Utoljára csalizok csak magába egy szem erjesztett tengerivel, valami felveszi és kíméletlenül elindul gumistól úszóstól a tó közepe felé, majd visszavágódik a szerelés, leakadt… Nem gond, most már indulás haza mára elég is volt, Frici is hazament pihenni…

Kadarcsi tó 2016.07.08.

A gyerekek horgásztábora jól halad én három napot vállaltam a Kócos tavon, ennek nagy része magyarázásból, szerelésből, gubanc kibontásból és természetesen mosolygó gyerekek fotózásából állt. Jó érzés segíteni nekik és örömet okozni, de bizony elfáradtam, nagyon is… Most egy kis gyógyhorgászat a fáradtságra, hajnal 4-kor indulás Kadarcsra! Mire kiérünk épp kidugja majd a fejét a nap, amiben nem is csalódtam hisz teljes pompájában feljött.

Egy óra rakózás után megállapítottam, nincsenek itt a halak a partnál, 13 méteren semmiképp… Egész finom felszereléssel fogtam néhány keszeget, de még csak kárászt vagy kisebb pontyot sem.. Szépen elpakolom a rakót előbb utóbb, ma nem ez a módszer a nyerő.. Nézzük, mi van a botzsákban, bár nem ezt terveztem mára, de ha nincs hal meg kell keresni hol van, erről szól a horgászat. Láthatóan sehol egy bedobott peca, a nyaralótulajdonosok nem horgásznak ma. Holnapra esőt mond a rádió és szelet, tehát ma kellemetlen frontos idő jutott.. Feeder bottal fogok egy pofás fékrecsegtetős amurt, ez már nem lesz rossz nap.

Újabb ötlet,  egy matchbot a nádfalhoz, hosszú előkével és csemege kukoricával. Így jönne be a lottó ötösöm, úszó eltűnik és fárasztok egy jó pontyot. Behúzom a láda elé, de szákolás előtt lelép, nem baj van ez így…

Erőltetem a matchbotot, de csak kárászok jönnek nagy ritkán, de jönnek azért és nem maradok hal nélkül.

Közben persze események is vannak, hisz ez egy igazi vadvízi tó… Egy teknősbéka a versenyláda mellett kimászik, szétnéz mi újság majd miután mindent rendben talált, indul is vissza tóba.

Néha egy vadkacsa jön kenyeret kunyerálni, de nagyon rutinos, pontosan tudja csak lesz itt kaja, naná hogy lesz…

A matchbot kiszáll a játékból és két feederbot  kínálja a csalit, de szerencsére azért sikerrel. Legalább háromszor kell újra szerelnem mert lendületből berohannak egy bokor alá a halaim és mindig csak egy szál elszakadt zsinór az eredményem… Ezen változtatok és jobban figyelek, így már lesz vagy három ponty és megvan az élmény is mára.

Front ide vagy oda a Kadarcsi tavon mindig lehet halat fogni csak meg kell őket keresni. Elégedetten vezetem haza a kocsit és érzem kipihentem végre magam, már csak este lesz a záró bulija a gyerektábornak, jó halászlével és sok nevetéssel…

 

Harangi Csaba

Fotók: Bojtor Ilona és Harangi Csaba

A régi blog ...