Feeder botteszt, Trabuccora hangolva…

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Már két hete itthon vannak az új botjaim, de még csak egy-egy peca van bennük, nem ismerkedtünk össze kellően. Ideje lenne az íróasztalon is megtekinteni és összevetni a gyakorlati tapasztalatokkal mégiscsak így lehet jól „kibeszélni” egy márkát, egy típust, legyen az bármilyen termék is. Akkor talán egy peca a parton egész nap, aztán nagyító alá kerül az asztalon is a Trabucco XS Stillwater ML50 feeder bot.

Kezdjük is a pecát a Kócos tavon, most úgy fogok horgászni, ahogy a versenyen szoktam, tehát feeder versenyszabály szerinti hosszúelőkés szerelék és hajrá. Természetesen a botoknak ez lesz a dolguk, hisz pont ezért vásároltam őket, keszegeket, kárászokat kell fogniuk többnyire és jelezniük kell, nem különben a hal sem maradhat le, de had ne soroljam, inkább lássuk a gyakorlatot…

Itt most akkor szabadjára engedem a botom lendületét és kicsit figyelmen kívül hagyom az 50 grammos dobósúly miatti „parát” etetek pár dobással. Egy negyven méteres a táv van beállítva, kiakasztva és a 20 grammos 40x30 mm méretű kosárral teljesíthető könnyedén. Nem igazán erősen dobom, inkább hagyom, hogy a bot akciója dobjon, mi lenne ha akarnám is?

Akkor lássuk ezen a csendbe burkolózott vízen lesz-e valami? Hideg van és november 26. napját jelzi naptár, csodák tudom nincsenek, de azért pár kárász esetleg ponty beugorhatna.. Na végre kapás és pont amikor fotózom a botokat, mikor máskor? Azért megvan a kisponty, mert az úgy tűnik ők fognak szórakoztatni ma bennünket a barátaimmal.

Még kárászok jönnek, de meglepően jól jelez a bot, épp nem fogazott feeder fej van nálam és szinte megcsúszik a bot egy kapás után. Szóval könnyű és érzékeny a Trabucco Stillwater, eddig minden rendben, pipa!

A bot bekaszál és majdnem repül is, épp én fogom a parafa véget Zoli barátom meg csinál pár képet amíg fárasztok valamit. Nem örülök, 0,12 mm egy méteres előke 16-os horog 2 szem pinki volt a csali… Mindegy is talán majd a bot besegít, aztán valahogy meglesz, de szerencsére hagyja magát húzni és gyorsan szákolom a tokot. Nocsak, van botnak halmegtartó képessége is, az akciójával védte az előkét, a pillekönnyű gyenge keszegező horgot, köszi, még egy pipa a botnak!

Azért kegyes hozzánk az időjárás, november végén napsütésben pecázunk. A barátaim rakóznak, feedereznek, a nagy kapástalanságban azért, itt is, ott is csak beesik egy-egy hal épp Laci barátunknak is, nem vagyunk elkényeztetve ma.

Megérkeztek a dévérek is az etetésemre, szerencsére a tok nem verte szét az etetőt a víz alatt így örülhetek a szép dévérnek is, no meg az új botjaimnak is, azt hiszem nagyon sokat fognak a kezembe lenni…

Peca után vagyok és épp tisztítgatom a botokat, de csak egy fotózás erejéig, hisz utána mennek vissza botzsákba. Lássuk közelebbről a teszt alanyt, most az asztalon:

Trabucco XS Stillwater ML50, 360 hosszban.

Súly:

Lássuk előbb az összsúlyt, amikor is a mérleg a behelyezett médium spiccel együtt 216 grammot mutat, ami nagyon is jó és könnyű súly.

Dobósúly:

Itt a megadott maximális dobósúly 50 gramm, amitől nem kell félni, igazán nem. Az alábbi kosarakkal is kipróbáltam és elmondhatom, csak bátran lehet vele dobni, meglepő eredményeket mutat a távolban csobbanó kosár… Biztonsággal meghorgászható a 40-45 méteres távolság verseny feeder felszereléssel.

Gyűrűzés:

Minőségi SIC gyűrűk vannak rajta, az első három gyűrű háromlábas, majd a többi kétlábas.

Spiccek:

Karbonból készült spiccek vannak a bothoz: Light, Médium-Light, Médium. A spiccek hossza változó az erősségüktől függően. Minél erősebb annál rövidebb a spicc.

Blank:

A bot legnagyobb átmérője 12 mm, ami már-már a minőségi matchbotok méretére emlékeztet engem, szóval karcsú és könnyű carbon botról van szó.

„Anyaga nagyon erős CX1 Hi-Modulus Carbon. A tagok csatlakozó részei "Hi-Tech Joint" technológiával  készültek. Ennek köszönhetően a bot teljes hosszában a "törésmentes" akció biztosított.” (idézett mondat forrása: www.damil.hu) Parabola akciós a bot.

Mindent összevetve leírnám a saját reklámoktól mentes véleményem, hisz ez a saját honlapom, nem kért fel senki hogy tesztet írjak, legfeljebb én döntöm el magam, mint pl. most, hogy írok.

Ha szétnézünk a horgászboltokban, igen nehéz a dolga annak, aki minőségi feeder botot akar venni mely keszegezésre alkalmas. Néhány márka segít Olaszországból, no meg az Angol termékek is jók, nem beszélve Japánról. Én megpróbáltam „családi” gondolkodással vásárolni, miért is?

  1. Beférjen a botzsákba, tehát három részes kell.
  2. Meg tudjak dobni verseny felszereléssel max. 40 métert.
  3. Maradjon is meg a keszeg a horgon, tehát jó akciója legyen a botnak.
  4. Bírjon ki extrém terhelést, ha ponty jön.
  5. Az ára kettessel kezdődjön.

Szóval fentieknek a Trabucco XS Stillwater megfelelt…

 

Harangi Csaba

A régi blog ...