Decemberi ténykedéseim…

Holnapra itt a következő év és elkezdődik a 2017. évünk.  Igen többes számban írtam, mert mindenkire vonatkozik ezen bolygón, megkezdjük holnap az Új Évet. Én is nekiláttam nemrégiben kicsit rendezni dolgaimat, felszereléseimet ideje az egész évi koszt, port eltüntetni és rendbe tenni féltett kedvenceket, bár én inkább a rakós botra fókuszáltam, az érdemli meg legjobban a tisztítást, koránál fogva is, de nem különben összeszoktunk már az évek során.

 

Persze tudom, meg van írva nagy könyvben is, hogy rakóst teflonnal kell kezelni a toldásoknál és ezt bizony minden profi így csinálja. Most épp nincs itthon teflon, de van más: BROWNING Taclke Guard Clean & Care tisztító és óvó spray. Nosza ha itt van, akkor tisztításra kerül a hőn szeretett  Serie Walter Silver Carp rakósom. Tisztában vagyok vele, hogy nem érem el azt a színvonalat mint amit majd mindenki már, a közösségi oldalakat olvasva, én sehol nem vagyok a 2-3-4-5-6-700.000 forintért vásárlók táborához, de azért én is tudok rakózni, még ezzel bottal is örömmel, könnyedén, bármikor, bárhol…

Egy kis zuhanyoztatás a kádban minden tagot megmosok kívül belül, majd szárításra kerül sor, ezek az első lépések. Mikor már mondhatni tiszta a 13 méteres bot minden tagja, valamint a topszettek is, akkor munkához lehet látni, hiszen cél, a toldások finoman és lágyan csatlakozzanak  egymáshoz, semmiképp nem szárazon, ne adj isten recsegve csikorogva. Ha nem szépen lágyan, érzésből csusszannak a tagok egymásba, akkor bizony száraz a tagok csatlakozása, ezért a botunk hátratolás közben középen kilazulhat, széteshet betolás alkalmazásakor használat közben, ezt pedig nem szeretnénk.

A Browning sprayt elővettem és befújtam a tagokat teljes hosszában is és puha ronggyal áttörölgettem a bot tagjait. Ekkor már kapott egy réteget óvásképp, valamint a maradék szennyeződések is eltűntek. A toldásoknál hatványozottabban többször kellett sprayt használni valamint ahova csatlakozott, belül is kezelni kellett a spray-vel.

Legfontosabb, hogy minden egymásba passzoló tagot ki is kell próbálni összedugva külön-külön is, többször, míg nem érezzük azt a megbízható lágy finom, csatlakozást, ami elvárható egy rakós bottól, hiszen a kezelésre használt szer így oszlik szét egyenletesen. Ezek után vagyunk kész és akár irány a vízpart!

Én azt hittem a megtisztított botom itt fog pihenni a szobában, de karácsony előtt hirtelen ötletnél fogva Fekécs Zolival már Nádudvaron toltuk a rakót egy termál tavacska partján. Örültem is neki, mert legalább kiderül jól sikerült-e a rakós botom szervize és jól működik-e? Örömmel mondhatom, igen!!!

Olyan finoman lehetett kezelni a rakóst mínuszos hidegben, hogy csak na! Már csak a hal hiányzott, de mint kiderült ezen vízben van: ponty, amur és harcsa. Az úgynevezett vegyes halfauna hiányzik, így ha nem eszik a ponty, akkor várhatjuk a kapást… Ezen jeles napon nem evett a ponty, de mi legalább megpróbáltuk…

Boldog Új Évet Minden Horgásznak!

Harangi Csaba

A régi blog ...