Hideg tavaszi keszegezés, némi meglepetéssel

Hazánk időjárása az utóbbi pár napban, szinte teljesen megbolondult és havazik, hótorlaszok vannak a hegyekben, pedig április vége felé jár a naptár.. Ilyen események után vártam a hétvégét, hogy talán az extrém időjárás ellenére keszegezhetnék egy kicsit. Nem is volna különleges dolog horgászni most, hiszen Szegeden is megy egy nagy ranglista verseny, ahol már edzés közben is volt havas fotó szóval csak semmi pánik, horgászok vagyunk… Azért téli ruhát vettem fel, mert a 31 kilométeres szél nem játék..

 

Kíváncsi vagyok a mai helyszínre, mivel a Kadarcsi tó vendég stégjén még nem jártam, Makó Feri bácsi kérte próbáljam már ki, így akkor lássuk az ismeretlen terepet! Ahogy a nyaralók sora véget ér már meg is pillantom a hosszan benyúló tiszta új stéget és örömmel pakolok be, máris tetszik. Hely bőven van, akár több embernek is van, most következzen a peca.

Kiválasztok egy távolságot, majd komótosan etetek nagy kosárral és elkészítek egy nagy alapetetést, a Marosmix XXL dévér illata kellemes, mint egy parfüm mindenütt ezt lehet érezni. Akkor peca, de nem is kell sokat várni jönnek a dévérek hamar, itt nem lesz unalmas peca. A szél igencsak erősen fúj, de látom én azt ha elhúzza a dévér hisz nem tudnak ellenállni a giliszta csokornak.

Gondoltam megint egy keszeg, de a bot félúton megáll a levegőben és gyorsan leengedem majd a féken állítok, ponty van a horgon, majd hallhatóan kiugrik a klipszből a kiakasztás. A horog hajlós fajta, az előke vékony de hal ezt nem tudja így aztán előbb a jobb oldali nádbokorból vezetem ki, majd a baloldaliból és szákolom.

Ez egy ilyen szombati pihentető peca és nem versenyen vagyok, így nem is jelöltem zsinór jelölővel a távolságot, de ki sem mértem, nem mintha nem lenne nálam mindkettőhöz eszköz, csak lazán kiklipszeltem a zsinórt és gondoltam ennyi… Etetés volt nincs, nem lehet megtalálni a nyerő helyet már…

Mérgelődés és átkozódás befejezve, van elég etetőanyag tehát újratervezés! Egy 50 grammos ólom és tapogatom a medret, újra és újra dobok majd 20 méterre kőkemény padkát találok, ide fogok horgászni és most már jelölöm is a zsinórt csak aztán klipszelek, verseny vagy pihis peca mindegy akkor is! Etetés elkészül 15 dobással és folytatódhat a peca, a másik etetés már a múlté..

Úgy folytatódik a horgászatom, ahogy elkezdődött alig volt üresjárat és nagyon örülök hogy megoldottam, mert folyamatosan van kapásom, még a kárászok is megérkeztek.

A szél már kezd csontig hatolni, pedig sapka, kabát, esőruha is van rajtam mindenből három réteg, de hideg szél az kegyetlen tud lenni. Újra ponty a horgon már megint iderántotta őket a finom etetőanyag, de egyáltalán nem haragszom érte, legalább látom mit bír a finom felszerelés. Megint a szákban a potyesz, ideje egy fotót készítenem róluk és irány a tó mélye, elúszás céljából…

Egyre finomabbak a kapások, kénytelen vagyok előke hosszt változtatni és horogméretet, de szerencsére jól teszem a kapások folytatódnak csak finomabbak jóval, de meg lehet fogni őket. Most egy kis 3 méteres pickerrel horgászom és felsír az orsó bevágás után, hiszen ponty a horgon megint, bár kisebb mégis feladja a leckét rendesen a nagy szélben, majd szákolom.

Kezd lassacskán rázni a hideg, a tea a termoszból  elfogyott azt hiszem elég volt mára ekkora hideg szélben keszegezni.. Fázósan pakolok össze és megállapítható, még akkor is kap a ponty Kadarcson, ha keszeges az etetőanyag és ez nem is baj.. Ez a víz mindig bizonyít nekem, pedig sosem kérdezem, csak kijövök pihenni.

 

Harangi Csaba

A régi blog ...