Embert próbáló verseny, versenyládáról nézve…

Már az októbernek  is a vége felé járunk, de azért néha süt az erőtlen nap mígnem megérkezik a rossz idő. Igazi egész napos eső és szél érkezett meg Debrecenbe is. Persze, hogy ekkor lesz a Wundegaff Feeder Kupa, de hát már réges-rég megtanultam a jó idő sosem jó pecát jelent, szóval jöjjön csak a szél és eső, egy kellően elhivatott horgász nem ijed meg ilyesmitől.

 

Etetőanyag nem sok van keverve, máskor el sem indulnék 1,5 kiló etetővel viszont ma igen, de azt hiszem a mai nap nem a mennyiségről fog szólni. Jó pár szelet kacsazsíros kenyér ad energiát az embernek, no meg ha nagyon keressük tán még egy kis 50 fokos szívmelengető is akad.

Sorsolás és elindulnak a versenyzők versenyládástól, horgászbotostól, természetesen a zuhogó esőben a helyeikre. Azért most ha belegondolok, hogy milyen pályák is vannak ahol horgászversenyt lehet rendezni, talán ez a legjobb a balmazújvárosi Sziki tó. Nem kevés munkával elkészített stégek a tavon, a part nem sáros, ja és a lényeg a halállomány az valami csoda.. Miért is mondom ezt? Na kérem itt található a legszebb dévér állomány, a compó sem ritka vendég, ehhez társul a ponty meg a kárász és ha a ragadozó állományt néznénk, akkor süllő, csuka és harcsa jelentkezne a jelenléti ívre feliratkozni. Szóval szakmailag átgondolt legjobb halállományú tó a környéken a Sziki tó.

Akkor hát felkészülés, etetőanyag előkészítés, földes szúnyog, tűzőszúnyog, pinki, csonti, aromás kukorica, na meg a felszerelések pontos beállítása. Lassan kezdődik a verseny, előbb etetés 10 percig, majd tényleg élesben megy minden. Nem igazán tűnnek éhesnek a halak, bár amiket fogok nem kicsik hisz hatalmasak a déverek, csak éppenséggel nem eleget a balos szomszéd elhúzott a jobbos szomszédot követem szorosan. Néha már-már vágynék visszanézni az extra rövid etetésemre, de még csak várjunk, bár magam elé nézve apró túrásokból származó buborékok jönnek fel, jó lesz az a rövid, majd…

Kosár töltés sokadik bedobás, de nagy sietségben a az orsó visszavált dobás közben és irtózatos csattanással repül el a szerelék szakadtan. Mindegy botcsere, bár finomítani kéne, ezért előkét cserélek 0,10 mm és 18-as horog, pár szál szúnyognak elég. Finom kis kapás gondolom kis dévér de nagyot tévedek, de még mekkorát jó ponty van a horgon!

 Jókor finomítottam bár friss előke, friss horog minden minőségi, akkor idegeskedés helyett végigcsinálom és igenis ki fogom fogni azt a pontyot! A balmazújvárosi ismerősök begyűlnek nézőnek a hátam mögé, én pedig felállok a ládán és állva fárasztok, hol Viktor felé megy a ponty, hol beáll elém, nem én irányítok egyelőre. Ez most egy Trabucco Steelwater bot és kell, hogy tudjon kompenzálni a halon, így a Shimano Aero fékcsillagján szorítok, hisz láthatóan fáradtabb a ponty már.

Persze hogy megijed és megint kirohan vagy 10 méter hosszan, aztán megáll és kidugja a fejét, most már majd én mondom meg mit kell csinálni és ahogy közelebb ér gyorsan szákolom. Halat szákba és gyorsan rendezni a sorokat, még bőven tart a verseny a felén vagyunk túl így már egész jól állok. Most kéne valami okos ötlettel meg is tartani a jó eredményt és nem lemaradni, hisz Viktor így is vezet, mindig hangosan mondja hány hala van, szóval ha karja az ember ha nem, megtudja hogy áll a szomszéd.

Akkor 3 méteres kis picker bot következik, kosárba élőanyag és lazán dobok magam elé és várok. Határozott rángások a bot spiccén és máris fárasztok, gyönyörű dévér rövid etetésről. Nagyszerű akkor ezt kell csinálnom a verseny végéig legalábbis ez a tervem, a többiek csak had dobáljanak 24-25 méterre engem nem zavar…

A dévérek jönnek sorban csak nyugton kell ülni és nem sokat zajongani, mégiscsak a lábam alá horgászom, szóval csendben kell lenni. Még compó is bejelentkezik, nagy örömömre jó súlya lesz a mérlegeléskor.

A versenynek vége lesz és az eső is megállt már, még Fekécs Zoli megmenti ez életemet egy kávéval és azt hiszem elfáradtam kicsit, jöhet a mérlegelés. Picit több mint 7 kiló, nem is gondoltam volna elég gyenge volt a mai kapás, ebben a hideg esős október végi időjárásban. Egy kettest ér az eredményem és lehet pakolni átázva, átfázva, de tudva tudván jó kis verseny volt ez a I. Wundergaff Feeder Kupa, na meg jól is néz ki a díj a kezemben… Nekem idén így zárult a versenyszezon.

 

Harangi Csaba

A régi blog ...