Késő őszi botavatás

Írta: Harangi Csaba Nyomtatás E-mail

Hajnal van még, az éjszaka foglalja magának helyét igen konokul, csak az autó fényszórója vetíti nekem a fényt az országúton. November 23. napja vagyon és igenis horgászni megyek a Kadarcsi tóra és elmondhatom, semmit nem változtam még bármennyi éves is vagyok, még mindig a lehető legkorábban indulok el horgászni, hisz minden perc számít a vízparton.

Két szót váltok a halőrrel igazolom magam, majd indulás a horgászhelyre. Kezd derengeni végre, előbb utóbb még látni is lehet a parton bár cefetül hideg van az biztos, az őrbódéban is duruzsolt a kályha már. Szép tiszta a tó, se ugrás, se loccsanás, csend honol de mégis érezni az igazi „kadarcsos” vad érzést, szinte hazajöttem annyira kedvelem ezt a vizet.

Lássuk, láda felállítása, száknyél és merítő, etetőanyag majd botok. Ma csak 3,30-as feeder botokkal fogok horgászni nincs szükség nagy dobásokra, no meg itt van egy új szerzemény a Fox Matrix Aquos Ultra-C feeder. Két részes és örömmel rakom össze a nagyon is feszes botot, semmi felesleges rezgés hullám amikor megsuhogtatom, mintha titkolna valamit ez a bot.. Bedobáskor előbb bátortalan vagyok majd rájövök haláli pontosan lehet vele dobni, ahova nézek oda esik a 20 grammos method kosár, így elsőre egész jó. Bátran kezelem etetek vele, dobok izomból is és a 3,3-as botocska majdcsak átdobja a tavat… Van itt még egy-két titok azt hiszem és közben mosolygok , „Made in UK” erről ennyit. Az angol emberek imádnak pontyozni és az ott készült feeder márkák is ezt tükrözik, ez egy finom pontyozásra készült remekmű és én ma methodozásra fogom bevetni.

Míg a második botot szerelem, már el is húzza még a fék is szól, ha már nem figyeltem oda. Mire kitekerném lelép a kisponty, nem baj lesz másik. Vissza ugyan oda, aromával megborítva a hatás fokozása érdekében.

Ellentmondást nem tűrően hajlik el a piros spicc és örömmel vágok be, végre láthatnám hogy hajlik a Matrix bot? Nos, megláthatom, az első harmada botnak elkezd szemet gyönyörködtetően dolgozni és öröm irányítani a halat. A szép tükörponty még betör a stég alá is így aztán minden botalkatrész kezd hajolni és igenis kifordítom onnan a halat és szákolom! Na végre, csak sikerült felavatni a pontyos pálcát, ponttyal! Ha már felavatásra került, akkor most már sorban állnak ám a pelletért a kárászok is!

Bevetésre kerül a másik 3,30-as is és hosszúelőkére lett hangolva, ami termeli a keszegeket-kárászokat szép számmal.

Így telik ez a novemberi nap, hol fehérhal a baloldalin, hol ponty a jobboldalin és igen már a második ponty van a horgon a Matrixon. Most azért kicsit izgulok (mikor nem?) ez egy nagyobbacska potyesz és oda kell figyelnem minden részletre. A bot most felfedi magát és ez eddigi feszes magatartása átalakul és minden tag hajolni kezd, de csak pontosan annyira, amennyire kell neki, sem többet, sem kevesebbet, ezért jó ez a bot bár a hal még messze van. Most kitör jobbra, gondolja irány a nádfal és a vízbe örökre benőtt ágas-bogas bokor! Ráfogok a dobra és megállítom a halat és csuklóból fordítom kifelé, láss csodát azt csinálja a ponty amit én akarok és engedelmesen hagyja magát megszákolni, ez csuda jó fárasztás volt!!

Mindjárt tél lesz és ma már két pontyot fogtam és isten tudja mennyi szép keszeget, kárászt mindegyik bottal. Valahogy hihetetlen, milyen jó érzés ez a majdnem téli örömpeca… Újra elhajlik a Matrix, de baj van nem kicsi!! A ponty nem buta hal, a tó közepén lévő dőlő bóját megkerüli párszor és én csak tartom a botot, de nem tudom minek. A bója mozog meg még valami a víz alatt…. Ennek szakítás lesz a vége, nagyon úgy érzem, de hátha lehet máshogy és kinyitom a felkapó kart és várok hosszú percekig, közben láthatóan megy a zsinór a dobról. Akkor most újra megpróbálom, pillanatok alatt elszabadul a ponty a bójától és végre kifáraszthatom és szákolhatom a szép hosszú pikkelyes pontyot, ez bizony meredek volt…

Lassan menni kéne haza hamar hideg lesz ám délután a napsütésből, bár valami belenyúlhatott a method kosárba mert laza a zsinór, lássuk.

Nem igazán küzd csak jön hal és mire a szákhoz ér süllő lesz belőle! Ez volt a mai nap fénypontja!

Köszi Kadarcs!

Harangi Csaba

A régi blog ...