Compó telepítés a Kadarcsi tavon!

Legnagyobb örömömre ez is elérkezett, a kedvenc halfajomat telepítik a Kadarcsi tóba. Tulajdonképpen 2016-ban az „Év hala” megtisztelő megnevezést pont a compó kapta. Tehát ebben az évben ez a halfaj tetszett legjobban a magyar embereknek és most itt úszkálnak kb. 1500-an (500 kg) a Kadarcsi tóban! Nagyszerű volt látni az elúszó egészséges és szép halakat, háromnyarasan.

 

Talán ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a halfajjal. A compó őshonos halunk, mely igen nagy népszerűségnek örvend, és nem csak a horgászok körében. Zömök, mérsékelten magas és oldalról enyhén lapított testét apró pikkelyek fedik. Feje aránylag nagy, orra hosszú, szeme viszont kicsi. Csúcsba nyíló száj, húsos ajak és a szájszegletben található két bajusz jellemzi. Színezete változatos, az irizáló zöldtől az óaranyon át a majdnem feketéig változó, úszói nagyok, lekerekítettek. Ezek alapján a népi mendemondák "haldoktora" az egyik legtetszetősebb faja halfaunánknak. 

Táplálkozását tekintve nem válogatós, mindenevőként a táplálékában egyaránt szerepelnek planktonikus és fenéklakó állatok, növényi magvak és hajtások, valamint bomló szerves anyagok. Élőhely igényét Herman Ottó tökéletesen öntötte szavakba: ,,A nyálkás compó leginkább tavakban és mocsarakban terem; szereti a csendes, iszapos fenekű vizet...'' Sajnos az ilyen élőhelyek száma és kiterjedése az elmúlt két évszázadban a Kárpát-medencében zajló nagy folyószabályozási munkálatok következtében erősen lecsökkent, és a klímaváltozás velejárója lehet ezek további csökkenése. 

A 2016-os évre elnyert év hala cím remélhetőleg számos fórumon és csatornán keresztül felhívja a figyelmet e különleges értékekkel rendelkező őshonos halunkra. Már a Kadarcsi tó „vette” az adást és igenis az a gyönyörű halfajta itt fog élni és remélhetőleg szaporodni is, biztonságban az egyik legszebb tóban..

A régi blog ...