Könnyed rakózás

Az utóbbi pár hétben egyre jobban hiányzott a rakós peca, így ma az orsós botok nem kapnak szereposztást. Ilyenkor máshogy van a kocsiba is pakolva, görgő és első rakóstartó is kerül be valamint az etetőanyag helyett sok magot és kukoricát tartalmazó keverék „illatozik” a dézsában. Akkor hajrá, indulás a rakós botzsák is bent van, tehát nyúljon ma a gumi!

 

Kifejezetten rövidebb lesz ma a botomnak a hossza, mivel az utolsó színes tagot nem rakom fel és még mini toldó helyett is csak kisebb barkácsolt tagocska lesz rajta, magyarul mini rakózok ma. Elképesztően könnyű így a Silver Carp botom akár kézből is horgászhatnék, le se nagyon kell tennem, de jó is lenne ha egyszer ilyen súlyú botom lenne 13 méteresben… Gyorsan elhessegetem a ködös, lehetetlen álmaimat és visszatérek a valósághoz, szóval peca.

Előbb poharazás, vagy tíz adag kender, búza, kukorica keverék bemegy és jöhetnek a pontyok, legalábbis bízok benne. Innentől kezdve már csak csúzlival fogok ráetetni folyamatosan a  horgászhelyemre had hallják a halak a folyamatos kukorica szem kopogást, mintha csak kopogtatnék haléknál.

Előbb a keszegek jelentkeznek, de legalább azok szépek ám, szóval tudok ennek is örülni nem vagyok telhetetlen, de pontyokért jöttem. Aztán végre megjönnek a pontyok, de inkább kisebbek, bár tény és való az 1,8 mm-es Colmic igen lágy csőgumi rendesen kinyúlik tőlük, szóval nyúlik már a gumi.

Egy kis változtatást végeznem kell a pecámon, mivel vannak üresjáratok a pecámban, meg szeretnék nagyobb méreteket is fogni. Keverek kavarok, aromát készítek és ráborítom a csemege kukoricára. Lássuk, ehhez mit szólnak odalent a halak?

Nem volt rossz ötlet, mert rendesen kint van a rózsaszín gumi, ízlik a kukorica! Egy pikkelyes pontyom van és szerencsére már szákolva. Akkor folytassuk, de persze minden ponty után etetés, nehogy elfogyjon odalent a svéd asztal…

Megint kint a gumi, pedig alig moccant az úszóm, épp csak arrább sétált komótosan majd emelkedett az antenna és máris vágtat a ponty, ez is izmos pikkelyes mint az előző. Nahát ha egy üzlet beindul és próbálom megjegyezni milyen aromát is kevertem össze az előbb? Okés megjegyeztem, még máskor is kellhet ezen recept.

Úszó sehol, eltűnt mint a kámfor, erősebb tükörponty a horgon és fehéredésig nyúlik a gumi. Pazar egy peca kerekedett itt most ki és a Kadarcsi tó csak adja és adja a fogásokat én meg kapaszkodok a rakóba és élvezem. Pontymatrac és fotózás ez nehéz meccs volt, de tolom tovább a rakót…

Két lövésnyi kukorica az úszó köré, majd elindul az úszó a maga kis útján és már előre mosolygok, vajon milyen és mekkora lesz?

Azért az adrenalin szintem az egekbe szökik az ismeretlen lény a víz alatt elindul balra és megállíthatatlannak tűnik!! Bedugom a bot végét a víz alá és várom a szakadás pillanatát, hisz lehet érezni „koppol” a gumi mindjárt vége a játéknak és szakadni fog a 0,13-as előke! Nem nem szakad, akkor hát felveszem a kesztyűt tisztelt hal, mérkőzzünk meg!!

Kemény tusakodás megy egyfolytában balra megy és mindig egy akadó a cél, ahol megáll és várja, hogy elakadjon a zsinórom.

Okos ez az amur, mert bizony kiderült amur a tettes.  Már másodjára ér oda ahhoz a bosszantó akadóhoz, de másodjára is kikormányozom onnan. Öt tagos topszettel hadakozom és bízom benne nem törik el, de végre már matracon piheg a hal majd a megérdemelt fotó után fáradtan úszik tova.. Azt hiszem kicsit elfáradtam…

Horog és előkecsere, ilyenkor azért ez fontos és fogok még pár pontyot majd lassan vége is lesz napnak.

Nagyon jól esett ez a mai Kadarcsos rakózás, annyi élményben volt részem hogy számolni sem tudom. Köszönet Kadarcs!!

 

Harangi Csaba

Fotók: Bojtor Ilona

A régi blog ...